Energie besparen met installatie van waterontharders



Onderzoek Batelle Institute


Een van de betere manieren om energie te besparen is een waterontharder installeren. Dat is de uitkomst van een uitvoerig onderzoek door het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksbureau Batelle Institute. In boilers en geisers kan de besparing tot bijna 50% oplopen. Alle onderzochte apparatuur, van douchekoppen tot vaatwassers, bleef als fabrieksnieuw functioneren op zacht water.



Water Quality Research Foundation


De Amerikaanse studie is gedaan in opdracht van de Water Quality Research Foundation. Volgens het Amerikaanse onderzoek kan als gevolg van hard water de efficiency van gas- of elektrische boilers met wel 48% teruglopen. Boilers die voorzien werden van onthard water behielden hun oorspronkelijke prestatievermogen. Voor geisers en cv-installaties met warmwatervoorziening gelden soortgelijke uitkomsten. In het onderzoek raakten sommige apparaten al na anderhalf jaar compleet verstopt door kalkaanslag. Onthard water bleek tot tientallen procenten energiekosten te besparen, vergeleken met hard water.



Kalkaanslag heeft isolerende eigenschappen


Helaas, geen voordeel wanneer u energie wilt besparen. Zo heeft een warmtewisselaars bij een minieme afzetting van kalk al een flink rendementsverlies. Dit geldt overigens voor alle apparaten die in aanraking komen met water, zoals de wasmachine, vaatwasser, boilers, geiser en waterkoker. Kalkaanslag vermindert de levensduur en prestaties van apparatuur.



Veel problemen worden veroorzaakt door kalkaanslag


Een waterontharder is eigenlijk een klein waterzuiveringssysteem. De waterontharder verzacht uw water. Zo wordt de levensduur van uw apparaten langer, u heeft geen last meer van kalkaanslag in uw badkamer en douche, uw kranen en waterleidingen zijn schoon, waardoor er minder zeep en waspoeder gebruikt hoeft te worden.





Wat kosten waterontharders?


Mechanische waterontharder



Mechanische waterverzachters zijn in principe vrij eenvoudig; het systeem werkt op basis van een tijdschakeling. Op vastgestelde tijden wordt er gespoeld met zout. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met de hoeveelheid water die je verbruikt. Deze ontharders zijn ongeveer 20% goedkoper dan de elektronische versies. Prijzen vanaf € 700,-.

Elektronische waterontharder



Dit type waterontharder heeft een elektronisch besturingssysteem, waardoor er verschillende programma's mogelijk zijn en men de spoelingen af kan stemmen op het waterverbruik. Deze ontharders zijn wel duurder, maar qua zoutverbruik zijn ze een stuk goedkoper omdat er geen verspilling meer plaatsvindt. Prijzen vanaf € 900,-.