Energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen

EPA - Energielabel voor de woningbouw


Energielabel woningEPA (ook vaak energielabel voor woningen genoemd) staat voor Energie Prestatie Advies. Dit is een advies van een gecertificeerde adviseur over efficiënter energiegebruik in een woning en wordt opgesteld door een deskundig adviseur van een EPA-gecertificeerd bedrijf, zoals een adviesbureau, een bouwkundig aannemer of een installatiebedrijf.

Onafhankelijke deskundigen toetsen en evalueren de kwaliteit van het EPA. De kosten van een EPA (energielabel voor woningen) zijn ongeveer € 200,- euro. In combinatie met een bouwtechnische keuring kunt u fors besparen op EPA. 

Een Energielabel voor woningen is vooral zinvol als u huis gebouwd is voor 1990 en u grondig aan de slag wilt met energie besparen. In een Energielabel voor woningen worden bijvoorbeeld maatregelen als dubbelglas, hoogrendementsketels of spouwisolatie aangeraden. Daarbij wordt op een rijtje gezet wat die maatregelen kosten, wat ze besparen aan gas en elektra en in hoeveel tijd de investeringen kunnen worden terugverdiend.



Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw huis is

Bij een nieuw huurcontract krijgt u dit label uitgereikt. De labels lopen van A t/m G. Met het energielabel kunt u snel en gemakkelijk zien of u op een relatief hoge of een lage energierekening kunt rekenen. Met de verwachte stijging van de energiekosten in de komende jaren, kan dit voor u belangrijk zijn om te weten. Bovendien is een energiezuinig huis minder belastend voor het milieu. En stoot u bij de verwarming van uw huis minder CO2 uit.



De labels van A t/m G


Label A is het hoogst haalbare label. De woning is dan zeer zuinig met energie, bijvoorbeeld door optimale isolatie van de woning. Dit label is bijna alleen beschikbaar voor duurzaam gebouwde nieuwbouwhuizen.


Label G is het laagste label, de woning is dan niet energiezuinig. Er gaat dan bijvoorbeeld veel energie verloren bij het verwarmen van de woning door de aanwezigheid van enkel glas. Meestal geldt: hoe ouder de woning, hoe lager het label. Een uitgevoerde renovatie kan de energieprestatie behoorlijk verbeteren.



A = Zeer zuinig  -  G = Zeer onzuinig

Een hoog energielabel is dus gunstig. A staat voor zeer zuinig en G voor zeer onzuinig. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie (dubbelglas of HR++glas. Dat laatste isoleert 2 keer beter dan dubbelglas). En energiezuinige verwarming (duurzame opties zoals zonnepanelen, een zonneboiler, warmte terugwinventilatie).


Energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering

Voorlopig energielabel
Veel mensen weten pas sinds begin 2015 van het bestaan van een energielabel voor huizen. Toen ontvingen vijf miljoen huiseigenaren van de overheid een voorlopig label. Dit label is onder meer gebaseerd op bouwjaar en het soort woning. Het is bedoeld als prikkel om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

Definitief energielabel

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Heeft u dit niet, dan riskeert u een boete. Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.




Eigenaren moeten een energielabel hebben bij verkoop, verhuur of oplevering van hun woning of gebouw.
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning, kantoor of ander gebouw is. Ook vermeldt het energielabel welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.


Gaat u uw huis verkopen of verhuren? Vraag een energielabel aan.

Huizen die te koop staan moeten een energielabel woningen hebben. Zo ziet een koper in één oogopslag hoe het staat met de energiezuinigheid van het huis. Wat is het energielabel voor woningen en hoe kom je er aan?


Europees niveau

Verkoop of verhuur je een huis dat ouder is dan 10 jaar, dan ben je officieel sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht om hier een energielabel bij te leveren. Zo’n energielabel geeft aan hoe energiezuinig en milieuvriendelijk een woning is. ‘Officieel’, omdat de richtlijn wel op Europees niveau is ingevoerd, maar Nederland nog niet voldoet aan deze richtlijn. Het is voorlopig dus nog mogelijk om een huis te verkopen zónder energielabel.




Energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen


Sinds 1 januari 2015 is het definitief energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. De invoering verliep niet zonder problemen. Per januari 2016 is dit gelukkig verholpen. Voor elke woning met een omgevingsvergunning die 2-3 maanden geleden is toegekend, zowel grondgebonden als gestapeld, is het nu mogelijk om een definitief energielabel aan te vragen. Hiervoor hoeft u niet te wachten tot vlak voor de oplevering. (Op de 26e van elke maand worden de nieuwe Kadastergegevens in de webtool ingevoerd. De Kadastergegevens hebben een vertraging van 2 maanden, dus de totale vertraging bedraagt 2-3 maanden.)

Energie-Index
Het is helaas niet mogelijk om voor het gehele woningproject in één keer een aanvraag te doen voor een definitief energielabel. De software van RVO is hier niet op gebouwd. Deze functie nu nog laten toevoegen is kostbaar en vergt veel tijd. Het ministerie van BZK heeft er daarom voor gekozen om dit niet te doen. Het alternatief is om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om een Energie-Index op te nemen voor uw bouwproject. Hierbij wordt automatisch per woning een definitief energielabel verstrekt. Deze route is duurder dan alleen een definitief energielabel registreren, maar vraagt van u minder administratieve handelingen omdat er niet per woning een energielabel aanvraag moet worden gedaan.