Een groene lening voor zonnepanelen in 2016


Zonnepanelen aanschaffen en subsidie ontvangen in 2016? 

Er zijn tal van mogelijkheden. Het ontvangen van subsidie op zonnepanelen is afhankelijk van het gegeven of u een particulier of een zakelijke gebruiker bent.


Lokale subsidie zonnepanelen 2016

Vanuit gemeentes en provincies is er subsidie op zonnepanelen mogelijk in 2016. De regelingen zijn divers. Zo zijn er mogelijkheden voor financieringen met zeer lage rentes of bijdragen van tot wel € 500,-. Eveneens zijn er rentekortingen mogelijk indien u het energielabel van uw woning verbetert. Indien er asbest op het dak ligt en dit verwijderd wordt in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen, zijn er vaak lokale mogelijkheden voor subsidie. Weten welke lokale subsidie u op zonnepanelen kunt krijgen, kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.


BTW teruggave zonnepanelen

Voor particulieren is er een veel interessante manier om een bijdrage te krijgen in de aanschaf van zonnepanelen in 2016. Hierbij gaat het om de teruggave van de BTW op de gehele installatie, zowel het materiaal als de installatiekosten. Dit betekent dat 21% van de totale investering teruggevorderd kan worden. Een particulier kan namelijk, bij de levering van stroom aan het net, beschouwd worden als ondernemer. Daardoor kan alle BTW na aanschaf worden teruggevorderd. De particulier hoeft zich hiervoor niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het terugkrijgen van de BTW is veel interessanter dan de subsidie op zonnepanelen die er in het verleden was.

Dus ook in 2016 zal er een groene lening mogelijk zijn voor het aanschaffen van zonnepanelen. Het is geen subsidie zonnepanelen 2016, aangezien je het geld terug moet betalen. Als je echter weet dat je een zeer lage rente betaald voelt het wel als een subsidieregeling. Je kunt de lening in tien jaar terug betalen met de besparingen welke je realiseert. Zie ook: www.energiesubsidiewijzer.nl.

Zakelijke subsidie zonnepanelen


De overheid stimuleert de investering in zonnepanelen. Er moet immers voldaan worden aan de klimaatdoelstellingen van 2020. Dit betekent dat tegen die tijd 16% van de energiebronnen duurzaam moeten zijn. Voor ondernemers (BV’s, eenmanszaken, maatschappen, VOF etc) is er een aantal interessante landelijke subsidies op zonnepanelen. Bovendien hebben verschillende gemeentes subsidies voor lokale initiatieven op het gebied van zonnepanelen.


Zonnepanelen met een fiscale aftrek


Bijna alle zakelijke subsidies op zonnepanelen hebben te maken met een extra fiscale aftrek. De onderneming zal dus winst moeten maken (of inkomen moeten hebben). Draait de onderneming al verlies, dan zijn de subsidies minder of niet interessant. De hoogte van de subsidie is dus afhankelijk van de belastingdruk van de onderneming en of u verliezen in de toekomst nog mag verrekenen.



Groene lening aanvragen


Huiseigenaren kunnen vanaf 15 juni een groene lening aanvragen om hun groene investering, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, te financieren. Dit biedt kansen voor consumenten die bewust om willen gaan met energie.

Tot voor kort waren groene leningen alleen mogelijk voor investeringen vanaf 22.000 euro. Met de aanpassing van de groenregeling kunnen particulieren en bedrijven al een groene lening afsluiten vanaf 5.000 euro. Ook is vanaf nu een langere looptijd toegestaan; vijftien jaar in plaats van tien jaar.