Zuinig omgaan met energie, zowel thuis als op school


CO2 is verantwoordelijk voor het broeikaseffect

Controle op energieverbruik op school maar ook thuis, is goed voor het milieu. En dat is nodig, want nu stoten we over de hele wereld veel te veel koolstofdioxide (CO2) uit. CO2 wordt vooral geproduceerd door de verbranding van koolstofhoudende stoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkool. CO2 is verantwoordelijk voor het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Daarom moeten we dringend zuiniger met ons energieverbruik omgaan zodat er minder CO2 in de atmosfeer terecht komt. Want een temperatuurstijging van 2°C of meer heeft enorme veranderingen als gevolg: overstromingen, extreme droogte- en hitteperiodes en extreme neerslag. De gevolgen voor de mens en het milieu zijn heel erg groot. 

Energie besparen op school

Door op school ook mee te werken met het besparen van energie help je mee de opwarming van de aarde tegen te gaan. Niet alleen door op school minder energie te verbruiken, maar ook door leerlingen bewust te maken van dit probleem op de wereld. Als iedereen ook thuis let op het energieverbruik, kan één school al veel betekenen voor het milieu.


Besparing op energieverbruik

Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar er valt ook veel geld mee te besparen. Iedereen weet wel dat energie niet goedkoop is. Door hierop te besparen, sparen we dus ook een hoop geld uit. 

Alleen al door een gedragsverandering en een beter systeembeheer, kunnen we zo’n vijf tot vijftien procent besparen op het totale energieverbruik. Een gemiddelde school van 2 000 m² verbruikt in een jaar ongeveer 24 000 kWh elektriciteit en 260 000 kWh aardgasverwarming. 

Voorbeeld van gedragsverandering op school
Veel leraren vinden frisse lucht in het lokaal belangrijk. Dat betekent dat ramen opengezet worden, ook wanneer de verwarming aan staat. Met tot gevolg: verlies aan energie. Een bespaar-oplossing zou kunnen zijn om tijdens de middagpauze de verwarming in school lager te zetten en de ramen van het lokaal gedurende die tijd open te zetten.


Energieprijzen prijspeil 2016


De huidige energieprijzen zijn ongeveer 65 cent per kubieke meter (m3) gas en 20 cent per kilowattuur (kWh) elektriciteit.


Onderhoud uw cv-ketel en bespaar energie