Overstappen op een andere energieleverancier

Overstappen van energieleverancier loont


Bijna alle consumenten kunnen door over te stappen besparen op hun energierekening. Voor mensen die nooit zijn overgestapt, kan overstappen het meest lonen. Bijna twee op de drie mensen zit nog steeds bij dezelfde energieleverancier als tien jaar geleden. Het kan u dus honderden euro’s schelen door over te stappen. Uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit blijkt dat het overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren, tot wel bijna 500 euro.


Wilt u overstappen naar een beter contract? 

Energieleveranciers verlenen hulp bij het overstappen en verlengen contracten vaak automatisch. Door over te stappen naar een andere aanbieder van energie kun je vaak een energieproduct krijgen met betere voorwaarden, een lagere prijs of een energieleverancier met een betere klantenservice.


Meterstanden doorgeven

Bij het overstappen van energieleverancier is het verstandig om uw meterstanden voor overstappen aan uw huidige leverancier door te geven. Deze meterstanden worden dan verwerkt in de eindafrekening van uw huidige leverancier, en in de voorschotnota van uw nieuwe leverancier.

Wat zijn de goedkoopste energieleveranciers?


Consumentenbond: Overstappen via het Energiecollectief

Op de website is het mogelijk om zich vrijwillig in te schrijven voor het Energiecollectief. Dit is een online veiling voor diverse energieleveranciers. De leveranciers doen een bod en de beste aanbieding wint de veiling. Alle mensen die zich hebben ingeschreven bij Energiecollectief krijgen na deze veiling een contract aangeboden door deze energieleverancier. Als u deze aanbieding accepteert ontvangt u een e-mail ter bevestiging van de Consumentenbond. Om er zeker van te zijn dat alle afspraken worden nagekomen stuurt de Consumentenbond uw aanvraag door naar deze nieuwe energieleverancier.

Nieuw contract energieleverancier

De nieuwe energieleverancier stuurt je een welkomstbrief of e-mail. Na ontvangst heeft u altijd een wettelijke bedenktijd van twee weken waarin u de overeenkomst zonder opgaaf van redenen kunt ontbinden. Vervolgens informeert de nieuwe energieleverancier u over de aanvangsdatum van u nieuwe energiecontract. Hij informeert ook de oude energieleverancier dat u van energieleverancier gaat wisselen.