Energie besparen met stadsverwarming

Wat is nu precies stadsverwarming?


Energie besparen met stadsverwarming
Energie besparen met stadsverwarming
Ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens verwarmen hun huis tegenwoordig met stad- of blokverwarming. Dit zijn manieren om je huis of bedrijfspand te verwarmen of om warm water te krijgen zonder het gebruik van gas of electra. Heb je stadsverwarming, dan heb je dus geen eigen geiser of cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte binnen in huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, industrie en boerenbedrijven.



Hoe werkt stadsverwarming?


Bij stadsverwarming loopt er warm water door een ondergronds leidingnet naar verschillende overdrachtsstations. Deze overdrachtsstations staan soms in woonwijken of op industrieterreinen. Het warme water gaat via goed geisoleerde buizen naar deze stations en vervolgens naar de warmte-afleverset van je meterkast. De warmte-afleverset verdeelt deze warmte weer over de waterleidingen en radiatoren in huis. De warmtewisselaar in huis verwarmt het koude kraanwater. Nadat het verwarmde water je woning heeft verwarmd, stroomt het afgekoelde water weer terug naar het overdrachtsstation. Daar wordt het water dan opnieuw weer verwarmd.


Stadsverwarming niet overal mogelijk


Stadsverwarming is tot nu toe alleen nog beschikbaar in wijken of stadsdelen waar restwarmte beschikbaar is. Op plekken waar stadswarmte kan worden geleverd zijn warmtenetten aangelegd. Vaak is er maar één producent van warmte in de buurt, en is er maar één leverancier die deze warmte levert. Voor stroom kun je wel kiezen voor een andere energieleverancier.



Stadsverwarming niet alleen in Nederland


Wist u dat stadsverwarming veel bekender is over de grens dan in Nederland? In Denemarken bijvoorbeeld wordt stadverwarming op grote schaal toegepast en verschillende Oost-Europese landen genieten steeds meer van stadsverwarming. In Nederland was het voornamelijk Utrecht waar wijken en stadsblokken werden aangesloten op het netwerk voor stadsverwarming. Nu hebben veel andere gemeenten ook stadsverwarming in Nederland.