De beste plaats voor een kamerthermostaat

Plaats de thermostaat zo centraal mogelijk

Liefst ver weg van ramen en deuren. Ook niet in de keuken of de badkamer, omdat het in die ruimtes vaak warmer is. De beste plaats is op ooghoogte, in de woonkamer.


Montageplaats thermometer

Thermostaat plaatsen
Thermostaat plaatsen
De montageplaats moet zodanig worden gekozen, dat de opnemer de luchttemperatuur in de ruimte zo nauwkeurig mogelijk kan meten, d.w.z. hij mag niet worden beïnvloed door directe instraling van de zon of andere warmte- c.q. koelbronnen.


Plaats de kamerthermostaat

- ongeveer 1,5 meter boven de grond.
- niet op een te koude plaats, dus niet naast de voordeur of tegen een buitenmuur. Je thermostaat registreert anders een temperatuur die lager ligt dan in de rest van de ruimte en zal te snel je verwarmingsketel activeren.
- niet te warm, dus niet naast een warmtebron, zoals een lamp, de tv, of in het zonlicht. Je thermostaat registreert anders een temperatuur die hoger ligt dan in de rest van de ruimte en zal minder snel je verwarmingsketel activeren.

- Bij voorkeur op een van de binnenmuren.

* Let op een eventuele blokkade van de vrije luchtstroom door bijvoorbeeld gordijnen of meubilair, de thermostaat zal hierdoor de temperatuur een stuk onnauwkeuriger meten.



Draadloze thermostaat

Er zijn thermostaten op de markt waarbij u geen draden hoef te trekken en zo overal de klokthermostaat gemakkelijk kunt plaatsen. Dit scheelt erg veel werk. In de cv-ketel plaatst u een ontvanger en in de thermostaat zit een zender die de signalen doorgeeft waardoor de cv-ketel wordt aangestuurd. Een bijkomend voordeel is dat u de draadloze thermostaat kunt verplaatsen als deze in de zon komt te staan, zo kan de thermostaat altijd perfect functioneren.

Slimme thermostatenDraadloze thermostatenZoneregelingModulerende thermostatenWifi-thermostatenKamerthermostatenKlokthermostatenOpenTherm thermostatenAan/uit thermostaten