Veel energie besparen met een goede isolatie

Isoleer uw woning en bespaar energie

Energie besparen door goede isolatie
Energie besparen door goede isolatie
Hoeveel energie u kunt besparen door uw woning te isoleren, hangt af van verschillende factoren. Een mogelijke oplossing om energie te verminderen is te zorgen dat de energie die we gebruiken niet verspilt wordt. Met isolatie kan dit worden gerealiseerd. Om dit te voorkomen moeten we met zijn allen bijdragen aan een beter milieu. Een goede manier om dit te doen is door energie te besparen. Als we kijken naar het energieverbruik in een woning dan zien we dat het grootste deel van de energie in huis wordt verbruikt om de woning te verwarmen. Energie besparen is daarom goed mogelijk door uw woning goed te isoleren.


Energie besparen door goede isolatie

Wanneer u lagere energiekosten wilt hebben, zult u moeten zorgen voor een goede isolatie in uw woning. Als een woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren door buitenmuren en ramen. Bij een goede isolatie hoeft er minder gestookt te worden, dat scheelt veel in uw energiekosten. Energie besparen door goede isolatie maakt uw woning comfortabel, daarom is het belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is.

Welke maatregelen geschikt zijn voor uw woning hangt af van de isolatie die al in uw woning aanwezig is. Ook de staat van deze isolatie is van belang. Materialen die vroeger zijn gebruikt kunnen nu veroudert of niet meer juist bevestigd zijn waardoor u minder voordeel haalt uit uw isolatie. Ook naden en kieren kunnen zorgen voor warmteverlies.


Wat levert isolatie op?

Hoeveel je kunt besparen op je energierekening door delen van je huis te isoleren, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Heb je een tussenwoning waar vloerisolatie wordt aangebracht? Dat levert je jaarlijks een besparing op van ongeveer € 200. Eenzelfde bedrag bespaar je bij het isoleren van de spouwmuren. Voor een gemiddelde vrijstaande woning ziet het kostenplaatje er alweer heel anders uit: in zo’n bespaar je met vloerisolatie zo’n € 400 en door spouwmuurisolatie ongeveer € 850.


Duurzame en energiebesparende maatregelen

In een tussenwoning waar vloerisolatie wordt aangebracht is een jaarlijkse besparing van ongeveer € 200 mogelijk. Bij een vrijstaande woning valt logischerwijs nog veel meer te besparen, onder meer door het grotere oppervlak van dak, gevel en vloeren. Vloerisolatie kan in dat geval een besparing opleveren van wel € 400 per jaar. Maatregelen voor energie besparen vragen doorgaans om een forse investering. Bij het nemen van energiebesparende maatregelen moet dus ook gekeken worden naar de terugverdientijd. Dit kan variëren van een jaar (bijvoorbeeld in het geval van het dichten van naden en kieren) tot meer dan tien jaar (bijvoorbeeld bij het plaatsen van dubbelglas).


Investeren in isolatie verdient zich snel terug

Zoals u weet kan isolatie veel geld besparen. Bij grote projecten loopt dat snel in de duizenden euro’s, maar ook een woning optimaal van isolatie voorzien bespaart honderden euro’s per jaar. 


Uit onderzoek blijkt dat het isoleren van de woning al binnen 4 jaar terug te verdienen is. Met name grote woningen kunnen flinke bedragen op jaarbasis besparen. Om deze reden zijn al veel huishoudens jou voor gegaan.


Isolatie Tips


Isoleer uw warmwaterleidingen en CV-leidingen

Het transport van water vanuit de CV-ketel door warmwaterleidingen en CV-leidingen levert warmteverlies op. Beperk dit warmteverlies en isoleer uw warmwaterleidingen en CV-leidingen met glaswol of buisisolatie. Zorg er ook voor dat de warmwaterleidingen zo kort mogelijk zijn, dit verkleint het warmteverlies.


Waterbesparende douchekop

Gebruik een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douche maximaal 5 minuten per keer. Gemiddeld staan we 8,5 minuut onder de warme douche.


Informatie over steenwol


Steenwol heeft hele goede eigenschappen voor geluidsisolatie en verdraagt temperaturen tot meer dan 1.000 °C. Het wordt gebruikt in tussen muren, plafonds en als scheiding wandplaat of ook vaak voor vloerisolatie.

Subsidie isolatie?

Er zijn verschillende landelijke en regionale subsidies beschikbaar voor het energiezuiniger maken van uw woning. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn?

Met subsidie wordt isoleren een stuk aantrekkelijker. Er zijn verschillende subsidiepotjes op regionaal niveau. Om te zien of je hiervoor in aanmerking komt, kun je terecht op www.energiesubsidiewijzer.nl. Voor isolatieglas, vloer-, kruipruimte-, dak- en gevelisolatie geldt dat de btw op arbeidsloon verlaagd is van 21 naar 6 procent.