Energie Bespaar Tips

De beste energie bespaar tips

Ook in jouw huishouden kun je heel makkelijk energie én geld besparen. Naast dat te veel energieverbruik heel slecht is voor het milieu kost energie natuurlijk ook gewoon ontzettend veel geld. Een deel van dat geld kun je ook gewoon besparen want we verspillen nogal wat energie in het gemiddelde huishouden in Nederland. Hier volgen een aantal tips om op de meest gemakkelijke manier energie te besparen.



Koop een energiezuinige wasdroger

Maximale besparing op stroom per apparaat.
Een nieuwe, energiezuinige wasdroger levert je tot ruim honderd euro per jaar op, een wasmachine doet daar niet veel voor onder en spaar- of ledlampen afhankelijk van het aantal tot maar liefst €150.



Ook het gebruik van dimmers kunnen flink op de energierekening besparen.



Sluit de gordijnen en hou de warmte binnen

Door de gordijnen goed te sluiten wordt de warmte binnenshuis beter geïsoleerd. Let er altijd op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.


Sluit de deur van kamers die je verwarmt

Het is enorm zonde als warmte uit ruimtes ontsnapt naar ruimtes die niet per se verwarmt hoeven te worden. Een eenvoudige manier is dus om gewoon de deur goed af te sluiten als je de ruimte verlaat.


Bespaar op warm water

Gebruik een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douche maximaal 5 minuten per keer. Gemiddeld staan we 8,5 minuut onder de warme douche, sluit de kraan iedere dag 1 of 2 minuten eerder en bespaar zo veel geld uit.


Koop een nieuwe koelkast

Een van de grootste energievreters in je huis is de koelkast. 20% van geproduceerde energie wereldwijd wordt gebruikt voor koeling. Hoe zuiniger je koelkast is en hoe zuiniger jij ermee omgaat, hoe meer geld je zult besparen en hoe beter het is voor het milieu.


Energie besparen met een slimme thermostaat

De slimme thermostaat is met een flinke opmars bezig. Met dit vernuftige apparaatje krijg je inzicht in je energieverbruik. Bovendien leert -ie van je dag- en nachtritme en je voorkeuren, zodat je huis altijd de gewenste temperatuur heeft zonder dat de verwarming urenlang staat te gloeien. Ideaal voor wie van gadgets en gemak houdt!


CV-ketel vervangen

Heb je wel eens gekeken wat voor verwarmingsketel je hebt? Oude cv-ketels werken vaak niet zo energiezuinig. Misschien is het tijd om je ketel te vervangen. Kies dan voor een hoogrendementsketel (HR-ketel), dit is namelijk de zuinigste in zijn soort. Deze ketel behaalt zijn hoge rendement door het vocht uit verbrandingsgassen te gebruiken voor verwarming van het cv-water. Overstappen op een HR-ketel kan een gemiddeld huishouden wel €200 tot €400 per jaar opleveren. En dan is er nog de combiketel – die ook water verwarmt – die voor een nog grotere besparing kan zorgen. Maar het kan nog zuiniger: op sommige combiketels kan namelijk ook een zonneboiler worden aangesloten. Deze verwarmt het water met behulp van de zon.


Energielabel 2017 

Lager energieverbruik met een zuinig energielabel

Het energielabel is er niet alleen voor woningen, maar ook voor elektrische apparaten. Door bijvoorbeeld een televisie te kopen met het label A+++, koop je een apparaat met een laag energieverbruik. Let op: elektrische apparaten met een zuinig energielabel zijn meestal wel duurder dan apparaten met een minder zuinig label. Het verschil in prijs heb je echter zo weer terugverdiend doordat je energieverbruik omlaag gaat.

Energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen