Zuinig met energie: Met goed onderhoud bespaar je geld!

Onderhoud is belangrijk
   Goed onderhoud is belangrijk


Onderhoud is belangrijk


Slecht onderhouden apparaten verliezen aan rendement. Het stroomverbruik neemt toe en je energierekening stijgt. Koffiezetapparaten, waterkokers en wasmachines gaan na verloop van tijd steeds meer energie gebruiken. Dat komt door kalkvorming op de verwarmingselementen. Ontkalk die apparaten dus regelmatig!


Onderhoud uw huis en apparaten goed


Dodelijk voor uw energierekening zijn gebreken aan uw huis. Denk daarom aan uw energierekening als u onderhoud pleegt. Zorg dat het in uw huis niet te veel tocht en isoleer dak en vloer. Ook het aanbrengen van isolatieglas kan warmteverlies voorkomen.

Als u een oude cv-ketel heeft, dan is het verstandig om hem te vervangen voor een zuiniger exemplaar. Breng deze aan dichtbij douche en/of keuken zodat warm water niet afkoelt.

Ook voor een koelkast, televisie en andere oude elektronica geldt dat nieuwe exemplaren veel zuiniger zijn. Let op energielabels.


De slimme meter is zuinig met energie


De slimme meter is een digitale meter waarvan de standen op afstand worden uitgelezen door de leverancier en de netbeheerder. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven aan je leverancier.

Daarnaast krijg je met de slimme meter meer inzicht in je energieverbruik. Er is een aparte slimme meter voor elektriciteit en voor gas.

De slimme meter wordt op de volgende momenten uitgelezen door de leverancier of netbeheerder:


1x per jaar voor het opmaken van de jaarrekening
6x per jaar voor een verbruik- en kostenoverzicht (voor jezelf)
bij een eventuele overstap naar een andere leverancier of verhuizing
als dat nodig is voor beheer of onderhoud van het energienet

Lees meer over de slimme meter