De beste tips om energie te besparen

Controleer je huis op kieren en tocht

Door kieren kan warmte verdwijnen naar koude ruimtes, en andersom. Tochtstrips kunnen dit makkelijk voorkomen. Heb je een raam met enkel glas? Dan komt er waarschijnlijk ook veel kou vanaf. Met een gordijn kun je die kou tegenhouden. Probeer er op te letten dat het gordijn vervolgens niet voor een verwarming hangt, want dan wordt de warmte ook tegengehouden.


Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop, ook wel een spaardouche genoemd, bespaart zo’n 20 procent op warm water ten opzichte van een standaard douchekop. Sterker nog: ten opzichte van een regendouche bespaar je maar liefst 50 procent!

Niet op alle douchekoppen in de winkel staat vermeld of het een waterbesparende douchekop betreft. Daarom kun je het beste letten op het waterverbruik. Volgens de regel laat een waterbesparende douchekop maximaal 7 liter per minuut door.

Weet je niet zeker of je nu een waterbesparende douchekop hebt? Daar kun je heel makkelijk achter te komen door gedurende één minuut een emmer onder de douche te houden. Als er na een minuut minder dan 7 liter in zit, dan heb je een waterbesparende douchekop.


Bespaar energie met de verlichting

Nog een van de energie besparen tips is: probeer je huis slim te verlichten. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door bijvoorbeeld spaarlampen of LED-verlichting. Dat bespaart flink op de energierekening en is zeker de moeite waard. Zet de verlichting verder alleen aan als het echt nodig is.



Randapparatuur van de computer uitschakelen

Je gebruikt bij je computer waarschijnlijk verschillende randapparaten. Er is een grootverschil in het stroomverbruik van deze verschillende accessoires. Maar los daarvanzorgt het feit dat de meeste mensen al deze apparaten aan laten staan, voor een grootverschil in het energieverbruik. Printers, luidsprekers, externe harde schijven et cetera:ze worden maar zelden uitgeschakeld.


Gemiddeld energieverbruik vergelijken - Energievergelijkingsites