Snel en slim energie besparen met zonnepanelen

Handige tips om energie te besparen
Lening voor aanschaf zonnepanelen
Voorbeelden en kostenberekening duurzame energie

Snel geld besparen op je energierekening


Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten, een verandering van gedrag en gewoontes zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe en waar stookt u het huis warm, hoeveel tijd doucht u, heeft u veel verlichting aan en hoe gebruikt u de wasmachine en de droger?


Het is vaak een kleine moeite om de dingen op een andere manier te doen, even nadenken bij alles wat u doet in het huishouden. En alles samen is het een groot effect op u totale energierekening.



U kunt met het energielabel eenvoudig energie vergelijken van verschillende apparaten. Op het label leest u hoeveel energie het apparaat gemiddeld per jaar verbruikt. 



Oude CV-ketel vervangen

Als u een oude cv-ketel heeft, dan is het verstandig om hem te vervangen voor een zuiniger exemplaar. Omdat de cv-installatie een grote energieverbruiker is, is het verstandig om bij aanschaf van een nieuwe cv-installatie naast milieutechnische aspecten ook naar het rendement te kijken. 

Breng deze aan dichtbij douche en/of keuken zodat warm water niet afkoelt.

Ook voor een koelkast, televisie en andere oude elektronica geldt dat nieuwe exemplaren veel zuiniger zijn. Let op energielabels.



Zonnepanelen aanschaffen. Bespaar geld met zonnepanelen
Bespaar geld met zonnepanelen


Zonnepanelen aanschaffen

Steeds meer mensen willen zonnepanelen aanschaffen en dat heeft duidelijke redenen. Met zonnepanelen kunt u jaarlijks behoorlijk veel geld besparen op de energiekosten en u bent heel milieubewust bezig. Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen hoeft u minder energie af te nemen van je energieleverancier en gaan de energiekosten dus omlaag.


Zonnepanelen installeren een duurzame keuze

Kies je voor zonnepanelen, dan kiest u voor duurzaamheid. De zon is de schoonste en groenste energiebron van allemaal.


Wat kosten zonnepanelen?

Een voorbeeld: Een zonnepanelensysteem van 10 panelen kost inclusief omvormer en installatie ongeveer 4.800 euro (prijspeil mei 2016). De prijzen van zonnepanelen dalen nog steeds ieder jaar, door technische ontwikkelingen en schaalvergroting. Vraag meerdere offertes aan bij bedrijven voor een goede vergelijking!


Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

Reken bij de nieuwste zonnepanelen van tegenwoordig op een 300 watt-piek vermogen per paneel. Dat levert u per paneel jaarlijks ongeveer 300 kWh stroom op. Jaarlijks produceert een zonnepanelensysteem van 10 panelen (3000 watt-piek) ruim 3000 kWh elektriciteit: bij de leverancier zou u daar momenteel ongeveer 500 euro voor betalen (prijspeil 2016). Wat een investering in zonnepanelen nog interessanter maakt, is dat de prijs van elektriciteit van het elektriciteitsnet naar verwachting zal stijgen in de toekomst, terwijl u met zonnepanelen jarenlang stroom opwekt waar u behalve wat onderhoud, verder niets meer voor hoeft te betalen.



Teruggave van de BTW op zonnepanelen

Teruggave van de BTW op zonnepanelen
BTW teruggave zonnepanelen
Wanneer je er voor kiest om een duurzame investering te doen in een systeem met zonnepanelen zal je merken dat er 21% van het totale bedrag is voorbehouden voor de BTW. Om de kostprijs van de investering voor particulieren te drukken heeft de overheid er voor gekozen om aan particulieren de mogelijkheid aan te bieden om de BTW ten behoeve van een bedrag van 21 procent terug te vorderen.


Een groene lening voor je zonnepanelen in 2016

Ook in 2016 zal er een groene lening mogelijk zijn voor het aanschaffen van zonnepanelen. Het is geen subsidie zonnepanelen 2016, aangezien je het geld terug moet betalen. Als je echter weet dat je een zeer lage rente betaald voelt het wel als een subsidieregeling. Je kunt de lening in tien jaar terug betalen met de besparingen welke je realiseert. Zie ook: www.energiesubsidiewijzer.nl.